torsdag 9 december 2010

Nattjästa youghurtfrallor

Man kan faktiskt baka - när man sover. Blanda bara degen innan du går till sängs, grädda när du går upp och så har du nybakt bröd till frukost. Så enkelt, och så fantastiskt gott bröd! Hittade detta på Martin Johanssons brödblogg.

10 små bullar
På kvällen
3 g jäst
400 g naturell yoghurt (hade mild ekologisk, ej fettsnål)
300 g vetemjöl special, kvarnmalet vetemjöl, eller ekologiskt vetemjöl
90 g grahamsmjöl
9 g salt
Sesamfrön/vallmofrön eller liknande

Blanda jäst och yoghurt och häll sedan i resten av ingredienserna. Rör ordentligt, täck med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur under natten.

På morgonen
Sätt ugnen på full värme med en plåt eller baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat och vik ihop till ett litet paket, ovanifrån och underifrån, från ena och sen andra sidan. Inte så noga hur det ser ut. Låt degen jäsa ca 40 min.

Strö en näve grahamsmjöl och två nävar sesamfrö på bakbordet. Dela små bitar av degen som du rullar i detta och lägger på bakplåtspapper.

Och in i ugnen. Dra upp pappret på skärbräda eller bricka och låt dom glida in på den varma plåten. Lägg några isbitar eller häll kallt vatten på den undre plåten. Sänk värmen genast till 250 grader och grädda ca 15 min. Låt bullarna svalna på galler medan du kokar kaffe eller té. Och njut sedan av lagom syrliga, härliga bröd med fin skorpa och mjukt inre! Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar