onsdag 22 december 2010

Tre sorters julgodis

Här kommer några recept som brukar vara standard hemma hos oss till jul!


Mörk tryffel
200 g fin mörk choklad
20 g flytande honung
25 g smör
2 dl vispgrädde
En nypa salt
2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Hacka chokladen. Smält smöret, häll i grädden och koka upp den. I med resten. Rör tills chokladen smält. Ställ in i kylen och rör om var 15:e minut tills den stelnat lagom så det går att forma bollar eller spritsa den. Vid servering, pudra över lite florsocker, oboy, strössel, kakao eller något annat gott! Bara fantasin sätter gränser!

Vit tryffel
1 st lime, rivet skal
300 g vit choklad
1 dl grädde
25 g smör

Gör så här:
Smält smöret, ha i grädden och koka upp. Blanda i chokladen och rör tills det smält. Riv i limeskal. Låt svalna och rör då och då tills det svalnat ordentligt och går att spritsa eller forma bollar. Pudra över florsocker eller något annat gott!

Marsipanbollar med nougat

Marsipan
Nougat (som man bakar med, typ Odense)
Ljus eller mörk blockchoklad

Gör så här:
Rulla lagom små bollar och peta in en bit nougat i mitten. Gör så många du bara orkar äta och rulla dom sedan i smält choklad! Vill man kan man smaksätta marsipanen med glögg, rom eller vad man nu vill...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar