Här kommer ett riktigt enkelt recept, och så gott bröd! Med tydlig smak av råg och det passar till det mesta.
En sats ger fyra runda kakor.
1 pkt jäst
6 dl vetemjöl
1 dl fint el grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
6 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung el sirap
1 ägg
2 msk raps eller olivolja
Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och honung. I med vattnet, ägg och olja. Låt stå så i 10 min och rör sedan om tills jästen är löst.
Häll först i rågmjölet, sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Jäs i 40-60 min.
Strö rejält med rågmjöl på bakbordet och häll upp degen. Mjöla händerna och "fös" ihop (knåda inte!) degen till något som liknar en limpa. Dela limpan i fyra delar. Forma varje bit till en platt kaka direkt på smord plåt. Två kakor får plats på varje plåt. Platta till med handen.
Jäs i 15-20 minuter. Grädda sedan bröden i 225 grader mitt i ugnen 15-20 min. I min varmluftsugn blir det ca 12 min i 215 grader.
Låt svalna på galler.
Ät och njut!
Räddningen
12 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar