tisdag 23 februari 2010

Grymma grahamsbullar


Här ska ni få ett recept på urgoda frallor som bara ska jäsa en gång - på plåten.

50 g jäst
7 1/2 dl ljummet vatten
1 msk salt, 1 msk honung
1-2 msk olja
1 ägg
3 dl grahamsmjöl
1,7 l vetemjöl
1 ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts. Slå på resten av vattnet, oljan, ägget och nästan allt mjölet. Börja med grahamsmjölet.
Arbeta samman allt och tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Arbeta samtidigt in resten av mjölet.

Dela degen i två delar. Skär varje bit i 10 lika stora bitar och forma till runda bullar. Jäs på smorda plåtar, eller med bakplåtspapper. Jäs 30-40 min. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader ugnsvärme. Med varmluftsugn går det snabbare, jag gräddar i 10 min, 225 grader. Man får prova sig fram!

Pensla bullarna med uppvispat ägg så kan man strö över vallmofrön, solrosfrön, flingsalt, vallmofrön eller vad man tycker är gott!

Detta bröd går riktigt snabbt att göra och är riktigt gott! Frys in bröden när de kallnat och tina i micro när de ska ätas så håller de sig nygräddade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar