onsdag 21 april 2010

Ett fantastiskt gott bröd


Väldigt enkelt bröd som passar till det mesta!

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
1/2 paket jäst
2 tsk salt
12 1/2 dl vetemjöl (eller 1 1/2 dl grahamsmjöl och 11 dl vetemjöl)
+ mjöl till utbakningen

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av mjölkvattnet, rör om, häll ner resten av vätskan och rör ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ca 2 msk vetemjöl öve, täck över bunken med en handduk och jäs ca 1-1 1/2 timme.
Värm ugnen till 240-250 grader ( lägre i varmluftsugn), smörj två plåtar eller täck med bakplåtpapper. Strö ut 1/2 - 1 dl vetemjöl på bakbordet. Knåda inte! Jäsbubblorna ska få vara kvar.
Strö ytterliggare lite vetemjöl över degen, knappt 1/2 dl. Platta ut hela degsjoket försiktigt med handen, men kläm inte ut degen för mycket.
Skär degen i 6-7 cm smala remsor. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden och flytta över på plåtarna. Grädda bröden direkt, mitt i ugnen ca 15-20 min. Låt svalna utan bakduk så blir skorpan hård och fin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar