onsdag 21 april 2010

Franskt lantböd


Gott och hållbart bröd som påminner om det grekiska brödet vi köpte i Grekland till frukost. Surdegen måste sättas ett dygn i förväg.

Till surdegen:
50 g jäst
3 dl vatten
3 dl rågsikt

Till själva degen:
surdegen+
7 dl vatten
1 rågad msk salt
2 msk olja
8 dl rågsikt
13-14 dl vetemjöl

Blanda surdegen en dag i förväg. Smula jäst och rör ihop den med ljummet vatten och rågsikt. Täck över bunken men lämna en luftglipa. Låt surdegen stå i rumstemperatur till dagen därpå eller högst 24 timmar.
Andra dagen:
Blanda surdegen med vatten och rör om. Tillsätt salt, olja, rågsikten och sist vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper bunken. Jäs ca 30 min med en handduk över bunken.
Mjöla sparsamt på bakbord och händer. Knåda degen tills den blir smidig och fin. Dela degen i två delar, eller gör ett stort bröd och låt jäsa 20 minuter.(Eller, stjälp upp degen försiktigt direkt på en bakbord, dela i två delar eller gör ett stort bröd och lägg på plåt utan att ta bort jäsbubblorna.)
Värm ugnen till 250 grader. Sänk till 200 grader så fort plåten sätts in. Grädda ett stort bröd ca 1 timme och 10 minuter, två mindre bröd ca 45 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar