Enklare brödbak får man leta efter! Degen rörs bara ihop, får jäsa och tippas sedan ut direkt på plåten. Degen ska inte knådas alls.
Det här behövs:
1/2 paket jäst
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl
(1 dl solrosfrön)
(1 tsk stött fänkål)
Smula ner jäst, lägg i salt och honung. Slå på vattnet, rör ut jästen och häll på resten av vattnet. Häll i allt vetemjöl (och ev solrosfrön och fänkål). Rör ihop den lösa degen och lägg en handduk över och jäs i 1-2 timmar.
Tippa försiktigt ut degen på smord plåt. Värm ugnen till 250 grader och låt degen jäsa 20 min till. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter (i min varmluftsugn 10 min) och sänk sedan värmen till 125 grader. Grädda ytterliggare 40-45 minuter (i min ugn ca 20 min). Låt brödet svalna på ett galler, luftigt täckt med en handduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar