fredag 7 maj 2010

Recept på surdegsbröd!






Ett recept jag hittade i tidningen buffé av Martin Johansson. Väldigt gott och enkelt. Det gäller att ha tålamod bara för brödet tar en vecka att göra men kräver nästan ingen arbetsinsats alls!



Rågsurdegsgrund

Dag 1, morgon:
Rör ihop 100 g vatten och 30 g ekologiskt rågmjöl (jag hade vanligt rågmjöl men en nyöppnad påse då mjölet måste vara färskt) i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock, men skruva inte åt det så det blir tätt, ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader. Skåpet ovanför kylen brukar vara varmt (jag använde vårt varma badrum). Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon:
Tillsätt 100 g vatten och 90 g rågmjöl och rör om. Blandningen blir nu lite tjockare.

Dag 4, kväll:
Du bör surdegen ha kommit igång, vilket märks på att den blivit luftig i konsistensen och bubblig på ytan. Doften är däremot inte så god (min man kallade den "äckelburken"...) men surdegen behöver fortsätta att utvecklas för att bli stark. Häll ut allt utom ca 50 g (1/2 dl), fyll på med 100 g vatten och 60 g rågmjöl och rör om.

Dag 5, morgon:
Nu är surdegen klar! Det som blir över från baket kan frysas in i plastpåsar eller burkar, håller sig ett år. I kylskåp kan man spara surdegen max fem dygn.

Ett formbröd

Dag 1, kväll
50 g surdegsgrund (1/2 dl)
100 g vatten (1 dl)
60 g rågmjöl (1 dl)

Dag 2, morgon
300 g vatten (3 dl)
360 g rågsikt (6 dl)
60 g rågmjöl (1 dl)
10 g salt (1 1/2 tsk)
1 tsk hel kummin
hel kummin och rågmjöl att strö över
smör till formen


Gör så här:

Dag 1, kväll: Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumsvärme över natten, 8-10 timmar.

Dag 2, morgon: Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, salt och kummin till surdegen från kvällen innan. Rör tills allt blandats ordentligt.
Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumsvärme till den jäst till dubbel storlek, det tar ca 2-3 timmar. Smörj en 1 1/2 liters brödform och skrapa ner degen i formen. Strö på kummin och rågmjöl. Låt jäsa uner handduk ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid, den ska vara riktigt het när brödet ställs in. När degen rest sig någon cm eller små hål visar sig i brödet har den jäst klart.

Ställ in formen på ett galler i mitten av ugnen. Man kan spruta in lite vatten med blomspruta, ångan som bildas ger brödet en fin skorpa.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 min. Grädda brödet ytterliggare 45-50 min. Man kan kolla om brödet är klar med en stektermometer. Det här ska ha en innertemperatur på 98 grader.

Stjälp ut brödet och låt svalna på ugnsgaller. Bröd som blir över kan skivas upp coh frysas in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar